Aneta Kułakowska

radca prawny

Moja praca koncentruje się wokół doradztwa spółkom kapitałowym w bieżącej działalności oraz przedsiębiorcom prowadzącym działalność również w innych formach prawnych.

Sklep z ebookami

Jak złożyć oświadczenie o adresie do doręczeń?

Aneta Kułakowska21 października 20193 komentarze

O obowiązku złożenia oświadczenia o adresie do doręczeń pisałam  na blogu już wielokrotnie. Zarówno jeśli chodzi o członków zarządu, prokurentów, jak i likwidatorów. Jednak nie dla wszystkich z Was temat jest taki oczywisty jakby się mogło wydawać. Dlatego w tym wpisie spróbuję podsumować oraz przekazać Wam najważniejsze informacje dotyczące adresów do doręczeń. Przypominam też, że 15 września minął termin na złożenie informacji o adresie do doręczeń do KRS.

Adres do doręczeńJak złożyć oświadczenie o adresie do doręczeń

Jeśli po dniu 15 marca 2018 r. nie składaliście do KRS żadnego wniosku o wpis zmiany, to najwyższy czas poinformować KRS o adresie do doręczeń. Dotyczy to członków zarządu, prokurentów i likwidatorów. Ustawa o KRS nie wprowadza żadnych wymogów w zakresie samych adresów do doręczeń, chyba że znajduje się on poza Unią Europejską. Może to być adres wskazany dowolnie na terenie Polski, Unii Europejskiej lub poza nią. Może to być adres zameldowania, zamieszkania, adres skrytki pocztowej czy nawet adres spółki. Chodzi o to, aby pod wskazanym adresem był zapewniony odbiór korespondencji. Jeżeli jednak adres do doręczeń znajduje się poza obszarem Unii Europejskiej, wskazujecie pełnomocnika do doręczeń w Polsce.

Jak złożyć oświadczenie o adresie do doręczeń?

Jeśli składacie wniosek KRS Z3 o wpis zmiany do KRS to dołączacie oświadczenie o adresie do doręczeń do wniosku i wnosicie opłatę jak za wpis zmiany. Jeśli jednak nie macie potrzeby składania wniosku KRS Z3 o wpis zmiany to składacie do KRS jedynie oświadczenie o adresie do doręczeń do akt. W przypadku spółki z o.o. z kilkuosobowym zarządem i prokurentami takich oświadczeń będzie kilka. Nie musicie wypełniać żadnego wniosku. Proponuję jednak, aby sporządzić pismo przewodnie do KRS i do niego dołączyć oświadczenia o adresach. Adresy do doręczeń nie podlegają wpisowi, nie są publikowane w Monitorze Sądowym i Gospodarczym, a w rezultacie nie są uwidocznione na odpisie w KRS. Zatem nie podlegają również opłacie sądowej i opłacie za publikację w MSiG.

Wzór oświadczenia o adresie do doręczeń

Poniżej zamieszczam przykładowy wzór oświadczenia o adresie do doręczeń.

……………, dnia …………………

Oświadczenie o adresie do doręczeń

Ja niżej podpisany ………. – Członek Zarządu (prokurent lub likwidator) w  Spółce pod firmą ………. Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w ……….oświadczam, że moim adresem do doręczeń jest: ……………………..

—————————–

podpis

Jeśli więc do tej pory nie złożyliście do KRS oświadczeń o adresach członków zarządu, prokurentów czy likwidatorów, to czas nadrobić zaległości. Pamiętajcie również o złożeniu listy osób uprawnionych do powołania zarządu. Jeśli nie wiecie o co chodzi zajrzycie do wpisu na blogu.

**********************************************

Jeśli poszukujecie wzoru protokołu zwyczajnego zgromadzenia wspólników z uchwałami to zapraszam Was do sklepu z ebookami.

Wzór protokołu zwyczajnego zgromadzenia wspólników bez formalnego zwołania

Prowadzę również bloga dla spółek akcyjnych: Zarząd w spółce akcyjnej

Zapraszam na ostatnie wpisy blogowe:

Czy prokurent może być pełnomocnikiem w umowie z członkiem zarządu?

Czy uchwałę o wynagrodzeniu członka zarządu muszę złożyć do KRS?

Zgoda spółki na sprzedaż udziałów

Czy prokurent może podpisać sprawozdanie finansowe?

Aktualne formularze KRS znajdziecie na stronie Ministerstwa Sprawiedliwości.

W czym mogę Ci pomóc?

Twoje dane osobowe będą przetwarzane przez KUŁAKOWSKA I WSPÓLNICY KANCELARIA RADCÓW PRAWNYCH SPÓŁKA KOMANDYTOWA w celu obsługi przesłanego zapytania. Szczegóły: polityka prywatności.

{ 3 komentarze… przeczytaj je poniżej albo dodaj swój }

Zdzisław 26 maja, 2020 o 13:52

Proszę o przesłanie oświadczenia( do wypełnienia ) o adresie doręczeń KRS dla członka zarządu stowarzyszenia.
    Pozdrawiam:
    Zdzisław Jusrtński

Janek 18 lutego, 2021 o 11:04

A jaki jest w ogóle sens praktyczny wpisywania danych “Dane adresata korespondencji” do wniosku KRS-W3 jeżeli według art. 45 kpa pisma urzędników mogą być doręczane tylko na adres siedziby? Podejrzewam, że adres do korespondencji może być poza siedzibą? Czy urzędnik w ogóle może się posłużyć adresem do korespondencji lub pełnomocnika procesowego lub adresem członka zarządu aby tylko tam wysłać jakieś ważne pisma np sądowe?

Świetny blog, czytam z przyjemnością!

Aneta Kułakowska 18 lutego, 2021 o 12:15

Panie Janku,
    bardzo dziękuję.
    wszystkie pisma kierowane do spółki powinny trafić na jej adres z KRS. Adresy do doręczeń służą innym celom.